Geschiedenis gin tonic

De geschiedenis van gin tonic is best interessant. Zoals je waarschijnlijk weet is gin tonic is op het moment een erg een hip drankje. Zeg maar gerust één van de meest favoriete cocktails allertijden. In de achttiende eeuw echter werd jenever door Britse soldaten geïntroduceerd om moed in te drinken. Zij noemden dit favoriete drankje Dutch Courage (Hollandse heldhaftigheid) omdat het van oorsprong uit Nederland komt. Kruiden zoals jeneverbessen werden toegevoegd voor medicinale doeleinden. Met name ziektes als de zwarte pest, maagklachten  en malaria zou hiermee bestreden kunnen worden. Dat dacht men tenminste. Dat jeneverbessen een helende werking hebben is allang achterhaald. Wel is inmiddels bewezen dat kinine (aanwezig in tonic) ook daadwerkelijk antistoffen bevat voor malaria.

geschiedenis gin tonic

 

 

 

Van jenever naar gin

In de 17e eeuw kwam de jeneverproductie in Nederland heel hard op gang. Onze buurtjes hadden flinke pech (België). Vanwege drooglegging mocht er absoluut geen alcohol worden geproduceerd of verkocht. Hierdoor kreeg Nederland een enorme voorsprong. Nu vraag je je vast af hoe we over gingen van jenever naar gin. Goede vraag! Dat kwam door de Engelse soldaten in de jaren 30. Zij genoten maar al te graag van een borreltje jenever en namen dat met liefde terug mee terug naar huis. Het drankje werd door de Engelsen ginniver genoemd met als afkorting gin. Het drankje werd razend populair, vooral omdat Koning Willem III het volk aanmoedigde om gin te stoken. Of er een licentie aanwezig was of niet, dat was niet interessant. Wist je dat in de jaren 1700 al 12 miljoen liter gin per jaar werd geproduceerd?

Geschiedenis tonic

Ook de geschiedenis van tonic is interessant. Al in het jaar 1638 werd door een Peruaanse medicijnenman ontdekt dat de schors van de keninaboom een helende werking had. Hij zorgde ervoor dat een gravin uit Spanje genas tegen malaria. In de loop der jaren zijn er tonics met allerlei smaakjes op de markt gekomen. De Britse soldaten droegen in India altijd tonic bij zich. Maar door de bittere smaak van kinine was het niet echt lekker. Daarom lengden ze het aan met gin. Indian tonic komt hier dus vandaan. Als ze op zee waren kregen ze ook veel last van scheurbuik. Erg vervelend! Ze ontdekten dat ze een groot vitamine C tekort hadden. Aangezien er in hun omgeving overal limoen groeide voegden ze limoen toe aan de gin tonic zodat hun vitamine C gehalte weer op peil kwam. Vraag je je af wat kinine is? Hierbij een afbeelding.

kinine

 

Gin versus Jenever

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen gin en jenever? Gin stamt rechtstreeks af van jenever. Beide dranken worden gedestilleerd met jeneverbessen. Maar waar zit het verschil dan in? Jenever wordt geproduceerd met graanalcohol en gin met een neutrale alcohol. Omdat jenever door toevoeging van moutwijn een sterke graansmaak heeft is het minder geschikt om te mengen. Jenever wordt daarom puur gedronken terwijl gin wordt gemengd met tonic. Een ander verschil is dat er aan gin botanicals worden toegevoegd. Botanicals zijn plantaardige ingrediënten. Omstreeks 1950 stookte Franciscus de le Boe Sylvius een destillaat dat hij dat hij genièvre of genova noemde. Dit betekent juniper, oftewel jeneverbes. De bevolking veranderde deze naam in genever of jenever. Omdat de smaak van gin erg droog is wordt er vrijwel altijd tonic aan toegevoegd.